Door onze verslaggever: Zutphen – Afgelopen zondag 29 november 2015 heeft de LEO-Harmonie Lobith-Tolkamer deelgenomen aan het concertconcours te Zutphen en heeft hier een verdienstelijke 2e plaats behaald.

Dat de harmonie hier staat, is een wonder vertelt Edwin Lamers. Als je een week of 5 van tevoren te horen krijgt dat je huidige dirigent Willy Beudel een hartinfarct heeft gehad, is muziek maken maar een bijzaak. Op dezelfde dag hebben we nog contact gezocht met een bevriende dirigent van onze dirigent. Rob Dronkers was bereid om ons naar het concours toe te loodsen. Dinsdags contact gelegd, donderdags een gesprek met hem en de zondag erna stond hij al voor het orkest. Zo zie je maar vertelt Edwin Lamers “nood breekt wetten”.

Het orkest zat in een flow en als je dan aan de leden moet vertellen dat we niet op concours gaan omdat ….. dan is het moeilijk om de leden gemotiveerd te houden. Over het algemeen stonden de leden achter het besluit van het bestuur en zo konden we toch nog een gedegen voorbereiding houden.

De harmonie opende haar concours met het inspeelwerk “Yellow Mountains” van Jacob de Haan. De componist zat toevallig ook nog eens in de jury van het ochtendgedeelte. Het is een gedragen werk waarbij de melodie in diverse secties terugkomt. De solo van de hobo werd netjes neergezet.

Als 1e werk werd “The Heart of Lithuania” gespeeld. Dit werk bestond uit 5 delen en was van de hand van Jacob de Haan. Ieder deel vertolkte een dans uit het land Litouwen.

Na dit werk werd “Pilatus; Mountain of Dragons” gespeeld. Het verhaal gaat over een slapende draak op de berg Pilatus in de omgeving van Luzern. In dit werk waren diverse solistische optredens waaronder een mooie solo van de altsaxofoon, hoorn en hobo.

Hierna was het afwachten met welk resultaat de harmonie huiswaarts kon keren.

De harmonie behaalde een verdienstelijke 2e plaats met 77,92 punten. Edwin Lamers had gehoopt op een resultaat rond de 80 punten maar ja, je weet als muzikant ook dat het sommige momenten net niet was. Op de jurering heb je geen invloed en moet je dit loslaten. Als je maar voor jezelf en als orkest kunt zeggen dat je lekker muziek gemaakt hebt.

Uit de regio namen nog meer verenigingen deel en dit zijn de resultaten: Harmonie St. Andries Groessen 1e prijs met promotie en Harmonie de Club Didam 1e prijs.

Overgenomen uit de RijnwaardenPost.