Lobithse harmonie wil van haar stoffige imago af
Jubileum top 2000

stoffigimago

De Leo Harmonie uit Lobith bestaat 110 jaar. Om dit te vieren, organiseert de harmonie een concert met als thema de Top 2000. Van rockende sixties tot de hits van nu.
Terwijl de warme sound van Joe Cocker’s You can leave your hat on de repetitieruimte vult, wordt opperste concentratie geëist door dirigent Dick Hesselink. Druk gebarend probeert hij de laatste puntjes op de i te zetten tijdens een van de laatste gezamenlijke repetities. Dit gebeurt met uiterste precisie. ‘Het gaat om de details, dus we doen het einde gewoon voluit’, overtuigt Hesselink zijn muzikanten.

Zowel jong als oud aanspreken
“Dit is slechts een van de 25 nummers die wij spelen tijdens onze jubileumavond. Alles zit in de details. We zijn dan ook al een hele tijd aan het repeteren voor dit concert”, zegt Marijke Tonissen, voorzitter van de harmonie. Tijdens de jubileumavond wordt het orkest bijgestaan door negen artiesten, met roots op het Gelders Eiland, en de slagwerkgroep. Deze mochten zelf hun nummers kiezen, wat volgens Tonissen de variatie ten goede komt: ,,Het gaat van The Beatles en Joe Cocker naar Adele en Pink. Hiermee hopen wij zowel jong als oud aan te spreken.”

Vooral het aanspreken van de ‘jongere generatie’ zal de Leo Harmonie geen kwaad doen, aangezien het gros van de leden al de nodige levenservaring heeft. Het aantrekken van jeugd blijft, evenals bij andere verenigingen, een heikel punt. ,,Kinderen van tegenwoordig moeten al zoveel en een muziekinstrument bespelen kost gewoon veel tijd. Je moet dagelijks oefenen en veel kinderen zien dat niet zitten”, zegt bestuurslid Dorien Janssen.

Stoffig imago
Daarnaast kampt de harmonie met een stoffig imago. ,,Hier willen we zo snel mogelijk vanaf”, zegt Tonissen. Daarom gaf de harmonie les op basisscholen en is hun muziek in een moderner jasje gestoken. Ook de grote vormloze uniformen zijn onder handen genomen. Tonissen: ,,De jeugd draagt niet graag een uniform en zeker geen grote zak. Het is allemaal net wat moderner.” Toch blijft het aantrekken van nieuwe leden lastig volgens de voorzitter. Alle verenigingen vissen namelijk in dezelfde vijver.

Om dorpsbewoners ‘lekker te maken’ werd vorig jaar Maestro georganiseerd, waarbij ‘bekende Eilanders’ het als dirigent tegen elkaar opnamen op de bok.

Jubileum
“Dit smaakte naar meer. Voor ons jubileum wilden we wederom iets groots. Dit werd uiteindelijk het Top2000 concert”, aldus Theo Barten, lid van de jubileumcommissie. De Leo Harmonie zou graag meer evenementen organiseren om zowel leden als toekomstige leden te prikkelen. Barten: ,,Helaas is dit erg prijzig. Dat kunnen we niet zomaar ophoesten.”

Het jubileumconcert begint zaterdag om 20.00 uur en is toegankelijk voor belangstellenden. Kaarten zijn te verkrijgen bij Bloemisterij Stuyt en het Toeristisch Informatiecentrum ‘t Gelders Eiland.

Uit De Gelderlander – Pim Gerritzen 21 november 2018